Etsi
  • Mikko Vuolle

Uusien haasteiden syksy

Minun on pakko vielä palata viikonlopun Keskustanuorten liittokokouksen tunnelmiin. Kyseessä oli minun ensimmäinen liittokokous, vaikka olen ollut Keskustanuorten jäsen jo keväästä 2017 asti. Täytyy kuitenkin myöntää, että en ole aiemmin ollut mikään esimerkillinen aktiivijäsen. Tämä kuluva syksy ja syksyn liittokokous Savonlinnassa on osittain myös sattumuksien kautta lisännyt minuun aktiivisuutta ja paloa olla Suomen vaikuttavimman nuorisojärjestön – Keskustanuorten jäsen.


Vahvuuteni ei ole asioiden tiivistäminen, joten tekstistä tulee pitkä. Suosittelen kuitenkin lukemaan sen loppuun mikäli sinua yhtään kiinnostaa tietää, että mitä olen saanut kuluneena syksynä ja varsinkin viime viikonloppuna nähdä ja kokea.


Aluksi hyppään kuitenkin pari vuotta taaksepäin. Monet ovat liittyneet Keskustanuoriin tai ylipäätään mihin tahansa nuorisojärjestöön jonkun tutun tai kaverin kannustuksesta ja kehotuksesta. Minä en pysty tähän kokemukseen samaistumaan. Olen oppinut ja tuntenut keskusta-aatteen jo nuoresta pitäen. En osaa sanoa, että mikä oli ratkaiseva tekijä sille, että liittymislomakkeen aikoinaan täytin, mutta se tuntui erittäin luonnolliselta, sillä Keskustan ja Keskustanuorten arvot koen erittäin hyvin omikseni.


Olin mukana syksyllä 2017 Keskustan ensimmäisessä Vaikuttajakiihdyttämössä ja se olikin omalla tavallaan erityisen opettavainen kokemus. Lukion kolmas vuosi ja ylioppilaskirjoitukset veivät silloin todella paljon resursseja ja jouduin omasta päätöksestäni keskeyttämään noin puolessa välissä Vaikuttajakiihdyttämön kesken. Päätös oli todella vaikea ja olin alussa todella pettynyt siihen, että resurssit eivät riittäneet loppuun asti.


Jälkikäteen mietittynä Vaikuttajakiihdyttämön keskeyttäminen kasvatti minua ehkä enemmän, mitä sen loppuun käyminen olisi kasvattanut. Olen myös erittäin kiitollinen siitä, että olen edelleen silloisen mentorini kanssa epäsäännöllisen säännöllisesti yhteyksissä vaikka tiedän, että nykyään Arkadianmäellä istuvan mentorini arki on hyvinkin kiireistä. Ja tiedän, että saan häneltä jatkossakin apua ja tukea mikäli sitä joskus tulen tarvitsemaan asiassa kuin asiassa.


Vaikuttajakiihdyttämön keskeyttämisen jälkeen en ole ollut oikeastaan millään tavalla Keskustanuorten toiminnassa mukana ennen tätä syksyä. Viikonloppuna koin tosiaan elämäni ensimmäisen liittokokouksen. ”Liittokokous on ihmisen parasta aikaa” kuulin sanottavan ja näin twiitattavan viikonlopun aikana useita kertoja. Alussa hieman hymyilytti ja huvittikin kyseinen sitaatti, mutta näin hetken pohdittuani se voi hyvinkin pitää paikkansa.


Noin kaksisataa samanhenkistä ihmistä, paljon tuttuja kasvoja Vaikuttajakiihdyttämön ajalta, enemmän uusia tuttavuuksia. Erittäin paljon naurua ja iloa, hauskanpitoa, juhlimistakin. Myös aamuöinen kävelyretki Olavinlinnaan ja siellä käydyt syvälliset keskustelut vaikuttamisen polusta Kymäläisen Maijan kanssa jäi mieleeni. Lisäksi paljon mielenkiintoisia puheenvuoroja, asioihin perehtymistä, uutta tietoa ja äänestyksiä… Muun muassa näitä edellä mainittuja asioita liittariviikonloppu piti sisällään. Ihmiset Keskustanuorten liittokokouksessa tekivät ja tulevat tekemään itse liittokokouksesta ihmisen parasta aikaa.


Kuva: Heidi Lahdelma, Keskustanuoret

Seuraavaksi haluan vielä palata ajassa syyskuun puoliväliin. Minua pyydettiin noin puolitoista kuukautta sitten mukaan Takatalon Hennan vaalikampanjaan mukaan. Henna oli asettunut ehdolle Keskustanuorten puheenjohtajaksi. Hennan tiesin entuudestaan, mutta en kunnolla tuntenut. Kampanjaan minua mukaan pyysi Hennan kampanjapäällikkö Lähdeniemen Linda, jonka kanssa tutustuttiin kesän aikana monien sattumuksien kautta. Linda toimii myös Varsinais-Suomen Keskustanuorten toiminnanjohtajana ja on muuten Suomen nuorin kunnanhallituksen puheenjohtaja Punkalaitumella.


Olen tunnetusti erittäin huono sanomaan ”ei”, joten sanoin Hennan kampanjalle ”tottakai”. Hommiin piti ryhtyä heti, sillä aikaa liittokokoukseen, jossa uusi puheenjohtaja valittiin oli aikaa vain reilu kuukausi. Niinpä sovimme heti palaverin Turkuun, jossa päästiin sopimaan kampanjan yksityiskohdista.


Aluksi oikeastaan luulin, että tulisin tekemään pari tai korkeintaan muutaman eri mainoksen Hennalle ja that’s it. Homma kuitenkin hieman ”eskaloitui” (ja se on siis ihan hyvä asia). Tehtäväkseni osoittautui suunnitella visuaalinen ilme Hennan kampanjalle, sekä suunnitella suurin osa markkinointimateriaaleista. Käytännössä tämä siis tarkoittaa kymmeniä eri jpg-, png- ja pdf-tiedostoja. Nettisivutkin sitten siinä sivussa laitoin uuteen kuosiin ja opettelin samalla käyttämään minulle aivan uutta nettisivualustaa.


Kampanjan aikana vaihdettiin satoja, ellei jopa tuhansia viestejä erinäisissä Whatsapp-ryhmissä. Lisäksi kymmeniä sähköposteja ja puheluita esimerkiksi painotaloihin - Pystyisin tarvittaessa nimeämään varmaankin kolmekymmentä painotaloa nimeltä Etelä-Suomen alueelta! Lisäksi matkustin Turkuun varmaankin noin kymmenen kertaa muutaman viikon aikana erinäisistä kampanjaan liittyvistä syistä. Lisäksi littokokouksen ajaksi Henna luotti minulle oman sosiaalisen median päivittämisen, jotta hän itse pystyi keskittymään oleellisempiin asioihin.Tuntuu hämmentävältä ja kohtuuttomaltakin, että kuinka paljon kiitosta olen saanut panoksestani ja työstäni Hennan kampanjan eteen. Toki tein Hennan kampanjan eteen kaikkeni ja annoin kampanjalle työtunteja paljon sekä tein työtuntini ilmaiseksi – tavallaan, sillä koen niin, että kampanja antoi minulle paljon enemmän mitä itse annoin kampanjalle.


Koen syvää kiitollisuutta siitä, että minua mukaan kampanjaan pyydettiin ja minun taitoihini luotettiin. Syksy, kampanja ja liittokokous antoi minulle todella paljon. Kampanjan aikana opin tuntemaan paremmin Hennan ja Lindan, joiden kanssa tuli tehtyä paljon hommia yhdessä. Heistä sain hyvät ystävät. Sain myös arvokasta kokemusta markkinoinnista ja visuaalisesta suunnittelusta ihan käytännön tasolla ja se jos joku oli kasvattavaa. Jo kampanjan kuluessa tiesin, että haluan taas olla mukana Keskustanuorten toiminnassa.


Minulla on ollut syksyllä tunne ja tarve, että haluan jotain uutta ja haastetta elämääni. Koen, että kampanja antoi minulle juuri sitä! Vaikka kampanja nyt loppui, niin haastetta riittää jatkossakin, sillä minut valittiin kampanjan aikana Varsinais-Suomen Keskustanuorten johtokuntaan. Olen siitä todella, todella innoissani.


Lisäksi myös liittokokous antoi minulle uskomattomia kokemuksia ja paljon uusia kontakteja, tuttavuuksia, kavereita ja ystäviä joita en edes osannut odottaa. Tämä on ehdottomasti ollut kokemuksessani parasta! Tässä hommassa ei ikinä tiedä milloin, missä ja miten saat uusia, elämänmittaisia ystävyyksiä!


Varsinais-Suomen Keskustanuorten poppoo Savonlinnan liittokokouksessa 2019

Kun annat itsestäsi jollekin asialle 110 % tietyn päämäärän puolesta, niin siinä on väkisinkin tunteet pelissä ratkaisun hetkillä. Varsinkin sunnuntai oli yksi elämäni tunnerikkaimmista päivistä. Aamusta asti kauhea jännitys, joka tuntui vatsan pohjassa asti. Hennan viiden minuutin puheen kuunteleminen täysin keskittyneenä, hengittämättä ja kertaakaan silmiä räpäyttämättä. Pettymys puheenjohtajakilpailun äänestyksen tuloksesta, jossa Henna siis jäi toiseksi. Innostus, kun Henna rohkeasti päätti asettua ehdolle heti perään varapuheenjohtajavaaleihin. Helpotuksen tunnetta, kun saat kahviosta kupin kuumaa kahvia helpottamaan väsymystä. Taas jännitystä vaalituloksesta. Iloa ja onnen kyyneleitä, kun Henna lopulta valittiin Keskustanuorten ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi. Ylpeyttä siitä, että kuinka hyvin koko Varsinais-Suomen tiimi lisättynä muutamalla muulla Hennan tukijalla selvisi koko kampanjasta ja siitä, kuinka hieno ja onnistunut kampanjasta loppujen lopuksi tuli. Väsymystä illalla, kun liittokokous on ohi ja tajuan nukkuneeni vain kymmenisen tuntia yhteensä edellisten kolmen vuorokauden aikana.


Yhteenvetona voi sanoa, että olen erittäin innostunut syksyn tuomista uusista haasteista ja mahdollisuuksista. Kokonaisvaltaisesti erittäin onnistunut syksy, kampanja ja liittokokous takana. En myöskään malta odottaa, että mitä Keskustanuoret pystyy minulle tulevaisuudessa tarjoamaan. Jotain haastavaa ja mielenkiintoista se on, sen minä tiedän.


Lopuksi haluan vielä kerran esittää onnittelut Keskustanuorten uudelle puheenjohtajalle Markkasen Hannalle, ensimmäiselle varapuheenjohtajalle Takatalon Hennalle sekä toiselle varapuheenjohtajalle Oinas-Panuman Kaisalle!


Kuva: Heidi Lahdelma, Keskustanuoret
Henna, Hanna ja Kaisa


Mikko Vuolle

124 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki